Αντιμετώπιση

Σκολίωση

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με σύνδρομο Angelman, σταδιακά μεγαλώνοντας εμφανίζουν μια ανωμαλία πλευρικής καμπυλότητας στην σπονδυλική τους στήλη (Σκολίωση). Στα παιδιά το ποσοστό αυτό αγγίζει το 20% και  αυξάνεται στους ενήλικες φτάνοντας το 50%. 

Τα συμπτώματα της ήπιας σκολίωσης πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά επειδή συχνά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και η επιδείνωση είναι γρήγορη, ειδικά σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως στην πρώιμη παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Παρακολούθηση- Θεραπεία

Η διάγνωση και η παρακολούθηση της σταδιακής αύξησης της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης χρειάζεται να γίνεται τακτικά μέσω τεχνικών ακτινολογικής απεικόνισης όπως η ακτινογραφία, έτσι ώστε να μπορέσει να οριστεί ο βαθμός της παραμόρφωσης και να γίνει οποιαδήποτε έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση που θα βοηθήσει στην καθυστέρηση ανάπτυξης της σκολίωσης. Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και μέχρι την ολοκλήρωση της, οι επισκέψεις σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό ίσως χρειαστεί να γίνονται κάθε 6 μήνες.

Θεραπευτική Προσέγγιση

Θα χρειαστεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία οποιασδήποτε παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης από την παιδική ηλικία και να παραπεμφθεί άμεσα σε αντίστοιχο ορθοπεδικό για να δοθούν οι αντίστοιχες οδηγίες και να ξεκινήσει συστηματική παρακολούθηση και ανάλογο του προβλήματος θεραπευτικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα:

  • Η σωστή θέση και καλή στάση πρέπει να υιοθετούνται στην πρώιμη παιδική ηλικία για την πρόληψη ή καθυστέρηση εμφάνισης της σκολίωσης.
  • Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών. Τα κατάλληλα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να διατηρηθούν με τη χρήση συμπληρωμάτων.
  • Η ήπια σκολίωση αντιμετωπίζεται συνήθως με φυσιοθεραπεία. Ένας εκπαιδευμένος φυσιοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει τον ασθενή και να αναπτύξει ρουτίνες άσκησης για την ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Οι εργοθεραπευτές και οι φυσιοθεραπευτές μπορούν επίσης να συστήσουν τη χρήση στηριγμάτων και άλλων βοηθημάτων για τη διαχείριση της ήπιας σκολίωσης.
  • Εάν υπάρξει σημαντική παραμόρφωση κατά την παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη του θώρακα και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη των πνευμόνων, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μόνιμη δυσλειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Άλλα συνοδά προβλήματα είναι ο οξύς πόνος και προβλήματα στην σωστή λειτουργίας της καρδιάς. Η σοβαρή σκολίωση μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
ΔΩΡΕΑ